loading...
nl
br
en
es
it
Reisdocumenten
 
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog 6 maanden geldig is. Bij aankomst moet u de ingevulde inreiskaart afgeven bij de douane. De papieren worden door de douane gestempeld en u krijgt een kopie terug dat goed bewaard moet worden, nodig voor de terugreis. Tevens dient u een formulier in te vullen m.b.t. de goederen die u bij u heeft. Dit toeristenvisum, welke gratis wordt verstrekt in het vliegtuig, is alleen voor gasten uit Nederland, Engeland, Scandinavië, België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Indien u afkomstig bent uit een ander land, raden we u aan om kontakt op te nemen met de Ambassade.

Wettelijk gezien bent u verplicht altijd uw paspoort bij u te dragen. Toch adviseren wij u het origineel in de kluis van het appartement te laten en met een kopie op zak te lopen. Het risico van een politie controle en de daarbij behorende boete voor het niet dragen van het originele paspoort i.p.v een kopie, weegt volgens ons niet op tegen het risico van het verliezen van het paspoort.

Met een Nederlandse rijbewijs, i.c.m. met een internationaal rijbewijs of een vertaling van het rijbewijs van Nederlands naar Portugees, gedaan door een door het Braziliaanse consulaat te Rotterdam erkende vertaler, én gestempeld door dit zelfde consulaat, mag u in Fortaleza autorijden. Officieel dient u zich met voorgenoemde documenten te melden bij DETRAN (www.detran.ce.gov.br, het Braziliaanse CBR) en ontvangt u een verklaring dat u in Fortaleza mag autorijden. In de praktijk doet niemand dit en levert dat bij politiecontroles over het algemeen geen probleem op. Hetgeen niet uitsluit dat als u een ernstig auto ongeluk veroorzaakt, u zonder de verklaring van DETRAN, wettelijk gezien zonder rijbewijs rijdt, met de daaruit voortvloeiende consequenties.

Bij verlies van het paspoort moet u naar de Ambassade in Brasilia. U heeft het originele paspoort wel nodig als u de provincie Ceará verlaat. Het is passagiers (van 17 jaar en ouder) komend vanuit een niet EU land toegestaan de volgende aantallen belastingvrij in Nederland in te voeren: 200 sigaretten, 50 sigaren, 1 liter alc. drank, 125 ml. eau de toilette, 50 mi. parfum en voor €125,00 aan souvenirs. Het is streng verboden schelpen, koraal, zeesterren, tropische dieren etc. in of uit te voeren.